Severin Lipovšek je diplomiral na Fakulteti za šport, kjer je opravil specializacijo s področja kondicijskega treniranja. Na isti fakulteti je končal tudi znanstveni magistrski študij s področja kinezioloških znanosti. Že kmalu po začetku študija se je usmeril v samostojno preučevanje prehranjevanja ljudi s poudarkom na prehrani športnikov. Pridobljeno znanje s področja prehrane ter kondicijskega treniranja je začel kmalu uporabljati v praksi, najprej kot inštruktor v fitnes centrih ter kot trener v Triatlon klubu Krško.

Leta 2006 ga je k sodelovanju povabil Primož Kozmus. Severin je skrbel za njegovo prehrano, del kondicijske priprave ter masažo. V naslednjih treh letih so skupaj s trenerjem Vladom Kevom preživeli skupaj skoraj ves čas, sodelovanje pa je obrodilo Primoževe največje uspehe in tri kolajne z največjih tekmovanj.

Po nenadni Kozmusovi prekinitvi kariere leta 2009 je Severina k sodelovanju povabila takrat najboljša teniška igralka Polona Hercog. Podobno kot pri Kozmusu je tudi pri Hercogovi Severin skrbel za prehrano, masažo ter celotno kondicijsko pripravo. Sodelovanje je trajalo do sredine leta 2012. V tem času je Polona Hercog dosegla svojo najvišjo uvrstitev na WTA lestvici v karieri ter osvojila dva turnirja WTA serije.

Hkrati je Severin v letih 2010 in 2011 skrbel tudi za trening triatlonca Jaroslava Kovačiča, ki je v tem času postal državni prvak na olimpijski razdalji.

Leta 2013 je Severin odprl samostojno podjetje Center športa in zdravja SEFfit, katerega vodi še sedaj. V zadnjih letih deluje predvsem na področju kondicijskega treniranja v alpskem smučanju ter pomaga mnogim športnikom pri športni prehrani.

Do zdaj je Severin na področju prehrane, treniranja in masaž sodeloval z več kot 70 športniki iz Slovenije in tujine, ki so nastopili na olimpijskih igrah, svetovnih ali evropskih prvenstvih, v članski ali mladinskih kategorijah. Delo v vrhunskemu športu je izoblikovalo njegov celosten pogled in obravnavo človeka kot kompleksnega sistema, kar pomeni individualni in večstranski pristop k vsakemu posamezniku, najsi bo to na področju prehrane, masaže ali telesne priprave.