Navigacija

Navigacija

Kondicijski trening

Ni vsak trening moči v fitnesu, vzdržljivosti, koordinacije itn. kondicijski trening. Področje kondicijske priprave je najobsežnejše področje v trenažnem procesu. Vse pogosteje se močno prepleta s področjem fizioterapije oziroma z znanji sorodnih smeri. Na podlagi večletnih izkušenj iz mnogih mejnih disciplin same kondicijske vadbe je moj pristop popolnoma individualen. Torej, kako voditi športnika, da ob ohranjanju zdravega telesa naredi in iz sebe stisne največ. Poleg same (primerne) vsebinske vadbe je za doseganje dobrih rezultatov pomembno tudi načrtovanje vadbe.

Kljub temu da imamo v Sloveniji ogromno znanja in kvalitetnih trenerjev, je področje načrtovanja treninga oziroma ciklizacije prav gotovo tisto, kjer je največ rezerv. V najbolj grobem pomenu ciklizacija predstavlja optimiziranje vadbenega procesa s ciljem čim boljše priprave športnika skozi pripravljalno obdobje ter doseganje stanja športne forme v obdobju tekmovanj. Proces športne vadbe je zelo kompleksen sistem, s številnimi dejavniki, ki ga opredeljujejo in spreminjajo.

Za dobro načrtovanje treninga je torej potrebno poznati ključne elemente procesa športne vadbe in ciklizacije: načela in zakonitosti športne vadbe, osnovne elemente, kot so obremenitev, napor in odmor, pomen ciklizacije, njeno uporabo v športu, njene elemente, načine priprave športnika in končne učinke športne vadbe.

Poznavanje ter pravilna uporaba vseh omenjenih dejavnikov pripomore k večji učinkovitosti treninga ter boljšemu nastopu športnika na samem tekmovanju. Žal so v športnih krogih (v stroki in med trenerji) trdno zasidrani številni stereotipi in neznanje, ki onemogočajo razvoj športnikovega potenciala do njegovih maksimalnih meja. Na to problematiko sem opozoril že v svoji diplomski nalogi, kjer sem poskušal podrobneje predstaviti in razjasniti to področje na primeru atletike. Čeprav so osrednja tema diplomske naloge metalske discipline, so teoretične in praktične informacije v njej koristne in uporabne za prav vse športe. Diplomska naloga je javno dostopna in si jo lahko ogledate na spodnji povezavi. Še celovitejšo znanje o načrtovanju športne vadbe pa si lahko pridobite v knjigi Načrtovanje športne vadbe, katero lahko kupite na naši spletni strani.

V našem centru vam nudimo svetovanje, analizo, izdelavo ter vodenje treningov kondicijske priprave v dogovoru z vami in v skladu z vašimi zahtevami.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE